Група Овостар Юніон вчергове стала об’єктом замовної брудної інформаційної кампанії, що реалізується в інтересах групи підприємств Василя Астіона, фігуранта кримінальних проваджень і журналістських розслідувань.

Мета такої кампанії - протиправне захоплення майна одного із підприємств Групи Овостар Юніон.

Щодо майна ТОВ «Овостар» з 2020 року вчиняються спроби рейдерського захоплення із застосуванням безпідставних численних судових спорів та тиску на власників і менеджмент компанії в межах кримінальних проваджень.

Днями у ряді ЗМІ була поширена інформація, де українських та канадських акціонерів групи звинувачено у шахрайстві, а Посольство Канади в Україні - у тиску на суд.

Опубліковані статті не мають нічого спільного з журналістськими стандартами, а викладена інформація є відвертою маніпуляцією та брехнею, містить образливі та неправдиві звинувачення, спотворені факти.

ТОВ «Овостар» входить до складу холдингової компанії з іноземними інвестиціями «Овостар Юніон», одного з найбільших виробників яєць і яєчних продуктів в Україні. Акціонером компанії є найбільший канадський інвестор в Україну - Fairfax Financial Holdings Limited.

Компанії Групи лише у 2023 році сплатили 403,5 млн грн податків до бюджету України, мають 1400 робітників, та є важливою ланкою економічної та продовольчої безпеки країни.

Об’єктом рейдерського захоплення є майновий комплекс та земельна ділянка, розташовані в Макарівському районі Київської області.

Компанія придбала ці активи у 2018 році за ринкову ціну. На момент придбання активу у реєстрі прав на нерухоме майно були відсутні будь-які обтяження, що могли б поставити під сумнів законність переходу права власності на актив до агрохолдингу «Овостар Юніон». Новим власником було здійснено комплексну реконструкцію та модернізацію, в результаті чого розпочав свою роботу повноцінний завод із виробництва яєчних продуктів. А в 2022 році завод було відновлено після руйнувань, спричинених внаслідок окупації Київської області збройними силами рф.

Звертаємо увагу, що обставини, які стали підставою для вимог, ніколи не були пов’язані з ТОВ «Овостар» та виникли ще задовго до того, як компанія стала власником майнового комплексу. Боржником за вимогами юридичних осіб, підконтрольних Василю Астіону, є ЗАТ «Макарово» боржник, який володів активом до 2013 року. Цей актив був реалізованим для погашення банківського боргу, залишок якого згодом придбала фінансова компанія.

В ході всіх попередніх численних судових процесів було встановлено незаконність вимог юридичних осіб, підконтрольних Василю Астіону, зокрема ТОВ ФК «Фінгруп фактор». В тому числі таке рішення підтримав і Верховний Суд. А кримінальне провадження, яке ініціювало ще одне підприємство згаданого бізнесмена ТОВ «Інтер Вей Капітал», було закрито за відсутністю складу правопорушення.

З початку 2023 року «Овостар» зазнає повторної атаки на ці самі активи. Тиск посилюється і через існуючі судові процеси, і через нові ініційовані судові спори. З метою незаконного впливу на систему автоматичного розподілу справ між суддями, до господарських судів Київської області та м. Києва з процесуальними порушеннями було подано біля 10 майже аналогічних позовних заяв. З них фактично відкрито провадження лише за двома позовними заявами. Інші заяви були або відкликані заявниками, або повернуті судом. На думку «Овостар» у вказаних судових процесах є ознаки упередженого ставлення суду, через що в одній із справ було заявлено відвід судді, який перебуває зараз на розгляді.

Група Овостар Юніон завжди дотримувалась законності під час ведення бізнесу та використовувала виключно правові методи захисту.